Vranilova trava je u narodu vrlo cenjena zbog nutritivnih, antioksidantnih i drugih blagotvornih svojstava. Iako je tipično mediteranska biljka, u Srbiji je vrlo rasprostranjena. Najčešće uspeva na sušnim obroncima i livadama, šumskim padinama, šikarama.
Cveta od kraja juna do oktobra, zavisno od nadmorske visine staništa, a cvetovi su purpurne cvasti na vrhu stabljike, prijatnog mirisa i privlačnog izgleda. Divlji origano je po sastavu i delovanju sličan majčinoj dušici, pa na istovetan način može i da se upotrebi. Lekoviti delovi su vrhovi grančica u cvetu, koji se suše i koriste kao lek i začin.
Sadrži veće količine izuzetno važnih esencijalnih ulja kao što je karvakrol, timol, limonen, pinen, ocimen i kariofilen. Biljka je bogata i polifenolnim flavonoidima, antioksidansima, vitaminom A, karotenom, luteinom, zea-ksantinom i kriptoksantinom. Zovu je čudesnom i zbog obilja minerala: kalijuma, kalcijuma, mangana, bakra, gvožđa i magnezijuma.
Kalijum je izuzetno značajan sastojak ćelija i telesnih tečnosti, reguliše rad srca i krvnog pritiska. Mangan i bakar su u organizmu zaduženi za antioksidantne enzime, dok gvožđe pomaže u sprečavanju anemije. Magnezijum i kalcijum su važni za zdravlje kostiju.
Lišće i cvetovi divljeg origana imaju antiseptičko dejstvo, a pomažu i protiv grčeva i nadimanja jer sprečavaju pritisak dijafragme na pluća. Biljka je i holagog jer podstiče lučenje žuči, znojenje, iskašljavanje. Esencija biljke kada se uzima oralno, leči prehladu, grip, groznicu, stomačne tegobe, bolne menstruacije.

Osim za lečenje različitih bolesti, čaj se koristi i za jačanje organizma. Istraživanja su potvrdila da efikasno može da eliminiše ešerihiju koli, kandidu, ali i razne viruse i parazite koji ugrožavaju zdravlje. Izuzetno je delotvoran kod respiratornih infekcija, bronhitisa i astme, upale crevne sluzokože.
Zbog prijatnog ukusa se pije i radi uživanja, bez posebnog zdravstvenog povoda. Spolja se koristi za lečenje upalnih i drugih procesa na koži, kao što je ekcem, osip, bradavice, psorijaza...
Priprema se tako što se supena kašika osušenih grančica divljeg origana prelije sa 250 ml ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se procedi i pije tri puta dnevno pre jela, po mogućstvu nezaslađen.
izvor: http://www.novosti.rs
Nema komentara:
Objavi komentar