Danas je jogurt sirom sveta raspostranjena namirnica koja s pravom zauzima visoko mesto na listi zdrave hrane.
Jogurt se dobija prirodnim procesom fermentacije mleka uz prisustvo bakterija. Taj proces podrazumeva prelazak mlecnog secera (laktoze) iz mleka u mlecnu kiselinu koja se nalazi u jogurtu. To je prva prednost jogurta u odnosu na mleko sa tacke gledista varljivosti hrane. Jogurt se mnogo lakse vari i pogodan je za ishranu osoba koje su ne tolerantne na laktozu. Jogurt je najpoznatiji izvor dobrih bakterija - probiotika.
Zatim, jogurt ima visoku hranljivu vrednost uz malo kalorija, sadrzi visok nivo kalcijuma i proteina a pri tom povecava apsorpciju kalcijuma i vitamina B u organizmu, unetih kroz druge namirnice.
Redovna konzumacija ovog napitka zasigurno blagotvorno deluje na organizam, krepi, osvezava, produzava zivotni vek, pa da nabrojimo koje su konkretne zdravstvene prednosti jogurta:
- jaca imunitet organizma
- blagotvorno deluje na zdravlje debelog creva
- sprecava zatvor
- snizava nivo lozeg holesterola u krvi
- ubrzava proces ozdravljenja nakon infekcije creva
- sprecava i smanjuje ucestalost vaginalnih gljivicnih infekcija
- koristan je u periodu i nakon perioda uzimanja antibiotika
- olaksava varenje hrane
- podoban je za ishranu dojencadi i starijih osoba
- koristan je u periodu dijetalne ishrane
- preporucuje se za mrsavljenje jer utice na gubitak masnih naslaga uz ocuvanje misicne mase
- povecava apsorpciju kalcijuma i vitamina B
- blagotvorno deluje na zdravlje debelog creva
- sprecava zatvor
- snizava nivo lozeg holesterola u krvi
- ubrzava proces ozdravljenja nakon infekcije creva
- sprecava i smanjuje ucestalost vaginalnih gljivicnih infekcija
- koristan je u periodu i nakon perioda uzimanja antibiotika
- olaksava varenje hrane
- podoban je za ishranu dojencadi i starijih osoba
- koristan je u periodu dijetalne ishrane
- preporucuje se za mrsavljenje jer utice na gubitak masnih naslaga uz ocuvanje misicne mase
- povecava apsorpciju kalcijuma i vitamina B
Kako se pravi jogurt?
Na srecu, danas je jogurt tokom cele godine svima lako dostupan, svrstan je u osnovne namirnice koje su sastavni deo velikog broja prodavnica hrane, sa koliko-toliko pristupcnom cenom. Ipak, ako znamo i jednostavan recept kako se pravi jogurt, zasto ga nekada ne bi napravili i sami.
Da bi pripremili 1 litar jogurta potrebno nam je samo 1 litar svezeg mleka i 0,5 dl jogurta.
Priprema:
Mleko malo zagrejati (da dostigne temperaturu od 40-42 stepena). Nakon toga, u mleko dodati pripremljeni jogurt, dobro promesati, poklopiti sud i ostaviti da odstoji 3 do 4 sata, na toplom. Obicno je potrebno toliko vremena da bi se mleko "pojogurtilo" (kako to nas narod ima obicaj da kaze).
Mleko malo zagrejati (da dostigne temperaturu od 40-42 stepena). Nakon toga, u mleko dodati pripremljeni jogurt, dobro promesati, poklopiti sud i ostaviti da odstoji 3 do 4 sata, na toplom. Obicno je potrebno toliko vremena da bi se mleko "pojogurtilo" (kako to nas narod ima obicaj da kaze).
Nakon toga, jogurt staviti u frizider i kada se ohladi spreman je za svaku upotrebu.
Kako napraviti vocni jogurt?
Sada kada smo uspesno napravili jogurt, hajde da odemo korak dalje pa da napravimo i vocni jogurt.
Za pripremu vocnog jogurta potreban nam je jogurt (recimo 1 litar), malo secera (nije obavezno) i naravno voce po zelji (maline, jajgode, kajsije... od 300-500 grama).
Priprema:
Pre svega, voce dobro izmiksati (u blenderu ili mikserom), nakon toga dodati jogurt, secer po ukusu, sve jos malo umutiti mikserom i to je sve.
Izvor: priroda-leci-sve.com
Pre svega, voce dobro izmiksati (u blenderu ili mikserom), nakon toga dodati jogurt, secer po ukusu, sve jos malo umutiti mikserom i to je sve.
Nema komentara:
Objavi komentar