Odaberite vrstu čaja koja vam najviše odgovara. Ako ga ujutro popijete umesto kafe, bićete mirniji i koncentrisaniji
ČAJ je osvežavajuće piće koje ima lekovita
svojstva i u svetu se pije neuporedivo više nego kafa. Ne samo što dobro
utiče na opšte stanje organizma, već čajevi sprečavaju pojavu mnogih
bolesti. Da bi se pravilno iskoristila sva blagotvorna dejstva pojedinih
vrsta čajeva, potrebno je znati kako se pripremaju i kada koriste.
- Čajevi su korisniji od vode - kaže Milica Kosorić,
vlasnica beogradske čajdžinice "D te". - Čajevi hidriraju poput vode,
ali sadrže i dodatni bonus - antioksidanse. Ljudi koji ujutru popiju čaj
umesto kafe smireniji su i čitavog dana koncentrisaniji. Tačnije, ne
postoji doba dana koje nije dobro za čaj, kao što je to slučaj sa kafom.
UJUTRO
U ranim
jutarnjim časovima treba piti čaj koji ima što više tanina. Recimo,
takva je biljka maite, koja je prirodni energent i odlična je zamena za
kafu. Tain je dobar, jer ne utiče na srce brzo kao kafa i ne stvara
kratkotrajan adrenalinski efekat. Čaj duže utiče na nervni sistem i
opušta ljude, pa ih ne čini nervoznim. Dakle, ko ujutru pije čaj umesto
kafe, biće miran i koncentrisan.
Dobro je
popiti i zeleni, blaži crni ili beli čaj (recimo, ulong). Zeleni čaj
ubrzava metabolizam, a smanjuje i rizik od osteoporoze i, pritom, pomaže
u skidanju viška kilograma. Crni čajevi sadrže hemijske komponente koje
usporavaju formiranje plaka u ustima, pa onemogućavaju stvaranje
bakterija i neprijatan zadah i paradontopatiju. Beli čajevi nastaju od
mladice, najfinijih pupoljaka biljke čajevac, koji se beru samo tri dana
u godini, što opravdava cenu.
POSLE RUČKA
Treba
birati čaj koji pospešuje rad digestivnog trakta. Takav je ulong ili
puerh (unapređeni crni čaj), jer pozitivno utiču na varenje i tope masne
naslage, a odlični su za trigliceride. Preporučuje se i čaj od jasmina.
TOKOM DANA
Čitavog
dana mogu da se piju voćni čajevi, pogotovo u sezoni prehlada i gripa.
Naročito su popularni čajevi koji su praktično sušeno seckano voće, koje
se preliva vrelom vodom. Od naših, domaćih čajeva, dobro je piti
kamilicu, nanu i rtanjski čaj.
POPODNE
Englezi
imaju dobru naviku da piju "čaj u pet", što je blagorodno za organizam.
To je najbolji način da se održi vitka linija. Preporuka je "erl grej"
čaj uz kombinaciju sa malom užinom. Odličan izbor je i ruski čaj
"karavan" (tri različita crna čaja). Crni čaj može da se pije uz malo
mleka, kašičicu šećera ili nekoliko kapi limuna.
UVEČE
Za
veče treba birati čajeve koj umiruju, a takav je, recimo, rojbuš
(crveni žbun) koji je sličan zelenom, jer oba smiruju i nazivaju se
"čajevi za mozak". Rojbuš zovu i majčino čudo, jer se daje bebama koje
imaju grčeve. Ovo je odličan izbor jer nema kofeina, a pije se topao ili
hladan.
UZ KOLAČE
Japanski
čaj mača savršeno ide uz kolače. Ovaj čaj je gorak, a zeleni prah se
meša sa vodom na poseban način (japanska ceremonija čaja traje i po dva
časa) dok se ne napravi homogena masa. Odličan je za dijabetičare.
izvor: http://www.novosti.rs
Nema komentara:
Objavi komentar